MMT

A mikrobiológia világa

Karikó Katalin Nobel-díjas

Az mRNS vakcina és a Nobel-díj

 

Örömmel és büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a 2023. évi orvosi-élettani Nobel-díjat Karikó Katalin kapta Drew Weissman kollégájával együtt a hírvivő RNS (mRNS) tulajdonságait meghatározó nukleozid bázismódosításokkal kapcsolatos felfedezéseikért. Az eredményeiken alapuló COVID-19 mRNS-vakcinák a pandémia rettegett járványhullámai alatt embermilliók életét mentették meg, egészségét adták vissza.

Míg a klasszikus oltóanyagoknál minden egyes mikroorganizmus ellen egyedileg kell kifejleszteni azt a technológiát, amellyel a hatékony immunizálást biztosító készítményt előállítják, addig a nukleinsav alapú technológiák általános megoldást jelentenek mikroorganizmusok széles – reményeink szerint teljes – körére azáltal, hogy az élővilágra általánosan jellemző nukleotid kódoláson alapulnak. Az mRNS alapú oltóanyag technológia még ez utóbbi csoportból kiemelkedik, mert gyorsan és költséghatékonyan teszi lehetővé az oltóanyag fejlesztést újabb és újabb mikroorganizmusok ellen. Továbbá az mRNS immunizálás kíméletes az oltott egyén genetikai állományára és az ilyen készítmények az antigén információt tartalmazó szekvencián túl csak elenyésző mértékben hordoznak segédkomponenseket és segédinformációt hordozó nukleinsav szekvenciát.

A gazdaszervezetet azonban nemcsak az idegen antigén, hanem az idegen nukleinsav védekező reakcióra készteti, sőt még a saját RNS molekulák igen szigorú építő és lebontó kontroll alatt állnak. Karikó Katalin ebből az összetett gazdaszervezeti rendszerből emelte ki az mRNS immunizálást lényegesen befolyásoló folyamatokat. Kitartó kísérletezéssel, az mRNS módosításával (uridin helyett pszeudouridint alkalmazott) megelőzte az mRNS hatóanyag gyors lebomlását és az immunizálást alapjaiban befolyásoló gyulladásos mellékhatások kialakulását.

Büszkék vagyunk Karikó Katalin páratlan felfedezéseire és az eredmények jelentőségére a kórokozó mikroorganizmusok elleni küzdelemben! Munkássága méltó elismerést nyert a Nobel-díj odaítélésével!

Szívből gratulálunk a díjazottaknak! További eredményes kutatómunkát kívánunk és bízunk benne, hogy az mRNS vakcinák áttörést jelentenek nemcsak a kórokozó mikroorganizmusok ellen, hanem az orvostudomány más területein is.

 

Magyar Mikrobiológiai Társaság

Az "All-Species Living Tree Project" új kiadása

   Megjelent az "All-Species Living Tree Project"
   új kiadása, amely elsősorban a baktérium taxonómus,
   filogenetikus kollégákat érdekelheti.

A SARS CoV-2 atomi erő mikroszkópos vizsgálata

A Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet és a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Biztonsági Laboratórium munkatársai natív SARS-CoV-2 virionok atomi erő mikroszkópos vozsgálatával kimutatták, hogy a vírusrészecskék mechanikai és hőmérséklet hatásnak meglepően ellenállók. Cikkük a Nano Letters folyóiratban jelent meg.

 

Microbiologists Warning to Humanity

A Magyar Mikrobiológiai Társaság csatlakozott a "Microbiologists Warning to Humanity" kezdeményezéshez. A kezdeményezés része a "Scientists Warning Movement" mozgalomnak, amelynek elsődleges célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét az emberiség klíma- és környezet-állapot változást okozó hatásaira, és hangsúlyozza a tudomány és a tudósok felelősségét is e téren. A "mikrobiológusok figyelmeztetése" megfogalmazza a mikrovilág kulcsszerepét az anyagkörforgalmakban, valamint figyelmeztet a mikrobiológiai műveltség kiemelt fontosságára. 

Keresés