MMT

A mikrobiológia világa

Szelektív antibiotikum a Lyme-kór kezelésében?

 

Egy régóta ismert, de kevéssé használt antibiotikum új szerepet kaphat. Egér modellben a higromicin-A célzott terápiát  tesz lehetővé a Lyme-kór leküzdésében...

 

Az "All-Species Living Tree Project" új kiadása

   Megjelent az "All-Species Living Tree Project"
   új kiadása, amely elsősorban a baktérium taxonómus,
   filogenetikus kollégákat érdekelheti.

A SARS CoV-2 atomi erő mikroszkópos vizsgálata

A Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet és a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Biztonsági Laboratórium munkatársai natív SARS-CoV-2 virionok atomi erő mikroszkópos vozsgálatával kimutatták, hogy a vírusrészecskék mechanikai és hőmérséklet hatásnak meglepően ellenállók. Cikkük a Nano Letters folyóiratban jelent meg.

 

Microbiologists Warning to Humanity

A Magyar Mikrobiológiai Társaság csatlakozott a "Microbiologists Warning to Humanity" kezdeményezéshez. A kezdeményezés része a "Scientists Warning Movement" mozgalomnak, amelynek elsődleges célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét az emberiség klíma- és környezet-állapot változást okozó hatásaira, és hangsúlyozza a tudomány és a tudósok felelősségét is e téren. A "mikrobiológusok figyelmeztetése" megfogalmazza a mikrovilág kulcsszerepét az anyagkörforgalmakban, valamint figyelmeztet a mikrobiológiai műveltség kiemelt fontosságára. 

Keresés